טופס 10 – אישור תקינות מערכת שליטה בעשן

רשויות הכבאות וההצלה בישראל, הם אחד הגורמים הנדרשים לאישור ולהפעלת כל מבנה ועסק בישראל, תוך בחינת פרמטרים של בטיחות באש, מיגון ומניעת אירועי אש, התראה ותגובה, כיבוי ושחרור עשן. ההנחיות והדרישות עשויות להשתנות בהתאם לסוג המבנה, גודל ותפוסה וייעוד המבנה על פי הסיכונים הטמונים בו.

אחד מגורמי הסיכון בעת אירועי אש, הוא שאיפת עשן על ידי השוהים במבנה. שאיפת העשן וחדירתו לריאות היא גורם מוביל במקרי המוות שנגרמו בשל אירועי אש ושריפות בישראל, ואף עולה על נזקי חשיפה ישירה לאש. העשן גורם לחנק ולתמותה מהירה, ועל כן חלק בלתי נפרד מן ההנחיות והתקנות לבטיחות באש- מתייחסות להתמודדות עם עשן במבנים.

הכלי החשוב ביותר להתמודדות עם עשן במבנים הוא שחרור עשן- הובלת העשן הסמיך שנוצר בעת השריפה אל מחוץ למבנה לאוויר הפתוח. שחרור עשן יוכל להתבצע באמצעות מערכות ותכנון פתרונות שונים, בניהם שחרור עשן טבעי, שחרור עשן מאולץ, יצירת אזורי בטיחות נקיים מעשן באמצעות העמדת חוצצים ופתרונות נוספים.

התבקשת מרשות הכבאות לטופס 10 השאר פרטים בטופס המקוון

     

    בין הכלים המוכרים בתחום שחרור עשן

    • יצירת מפתחים טבעיים לשחרור עשן, סירקולציה ותחלופת אוויר, תוך שליטה ובקרה אוטומטית במרה של אירועי אש.
    • מנועים לשחרור עשן- מנועים לינאריים, מנועי שרשרת, מנועי זרוע, אשר מותקנים על גבי כל סוגי החלונות, בהתאמה לשטח האפקטיבי ולגודל המפתח, תגובה ופתיחה גם כנגד לחץ ובעומס גבוה.
    • מפוחים– מפוחי יניקת עשן בכמות גבוהה ומנגנון שחרור בחלל חיצוני לניקוי חללים מעשן במהירות וביעילות.
    • מסכים ווילונות– מסכים ווילונות עמידים כנגד טמפרטורה גבוהה, אשר מיועדים ליצור חוצץ בין חלל האש לחללים אחרים, למנוע מעבר של אש ועשן בין החללים, לספק אזורי בטיחות, מעבר וחילוץ בעבור כוחות ההצלה.

    כאמור, לצורך קבלת טופס אכלוס למבנה, או לחילופין רישוי עסקים, נדרש אישור של הג”א, רשויות הכבאות וההצלה, תוך הוכחת עמידה בפרמטרים מחמירים של מיגון, והתקנת כל המערכות הנדרשות לכך, תוך עמידה מלאה בדרישות התקן.

    תהליך קבלת אישור כבאות לצורך רישיון עסק

    1. לצורך עמידה בדרישות רשויות הכיבוי וההצלה יש להבין כבר בשלב התכנון והבינוי מה הם אותם הנחיות, בהתאמה לסוג העסק וסוג המבנה. את הדרישות ניתן למצוא במפרט אחיד- במידה וזה מתקיים, ובמידה ובית העסק אינו עומד בקריטריונים למפרט אחיד- בהתאם למפרט הדרישות המקצועיות של רשויות הכיבוי וההצלה בישראל. יזמי בינוי וקבלנים יכירו את המפרטים האמורים ויפעו על פי הם.
    2. הגשת בקשה לקבלת רישיון עסק באמצעות הרשות המקומית ובליווי כל המסמכים הדרושים- לרבות אישורי התקנת מערכות בטיחות אש ושחרור עשן ותכניות המבנה.
    3. ביקור מפקח רישוי בטיחות אש לעסקים וביצוע ביקורת במקום.
    4. במקרה ובביקור ראשון הצביע המפקח על ליקויים- יינתן פרק זמן לתיקון הליקויים ועמידה בדרישות ובהנחיות, ותתבצע ביקורת נוספת.
    5. קבלת האישור או הדחיה על ידי רשות הכבאות וההצלה- אשר תועבר כהמלצה מטעמם לרשות המקומית לקבלת רישיון העסק בפועל.

    התבקשת מרשות הכבאות לטופס 10 השאר פרטים בטופס המקוון

       

      טופס 10

      טופס 10 הוא טופס אישור תקינות מערכות שליטה בעשן, בהתאם לדרישה 30.03.36 מטעם הרשות הארצית לכבאות והצלה.

      הטופס יכלול את פרטי בית העסק ואיש הקשר מטעמו, וכן את פרטי הבוחן המוסמך, המאשר קיום של מערכת טיפול בעשן, תקינותה, ופירוט של סוג המערכת.

      על הבודק להיות מהנדס מוסמך בתחום, וכן נאסר עליו להיות הגורם או מטעמו, שמכר/התקין את המערכת.

      בדרך לקבלת רישיון עסק חשוב להקפיד על עבודה עם חברה מורשית בתחום מיגון האש, אשר מספקת פתרונות מיגון מפני אש ושחרור עשן שיעמדו בדרישות התקן, ויספקו הגנה וביטחון לעובדים ולשוהים במבנה. חשובה לא פחות היא התאמת המערכות וקבלת מענה אופטימלי בהתאמה לצרכי המבנה ולאופיו, שכן הפתרונות הנדרשים והמתאימים למרכז מסחרי שונים מאלו הנדרשים עבור מפעל תעשייתי.

      חברת פארגון מקבוצת ברנע מספקת ללקוחותיה הרבים מעטפת שירותים מלאה, החל מייעוץ, ליווי ותכנון של פתרונות מיגון מפני אש ושחרור עשן, תוך היכרות מעמיקה עם דרישות הרשויות השונות וצרכי הביטחון של כלל התעשיות, שיווק והתקנה מקצועית של מוצרים ומערכות בעלי מוניטין מהמובילים בישראל ובעולם, מתן אחריות מלאה וליווי ויישום עד לקבלת טופס 10 חתום.

      החברה מספקת גם שירותי בדיקה של מהנדסים מובילים בעבור חברות חיצוניות, ומסייעת לעסקים בדרכם אל קבלת רישיון העסק ויציאה לדרך עצמאית.

      שאלות נפוצות

      מהו טופס 10 של כיבוי אש?

      טופס 10 הינו מסמך מאשר את תקינותם של מערכות שחרור חום ועשן על כל סוג וכל חלקיו

      מתי צריך את הטופס?

      כל שנה כאשר המערכת נדרשת לשירות ובדיקה יש לתת אישור על גבי טופס זה

      מי רשאי לחתום עליו?

      כל מהנדס שעוסק בתחום והוא רשום בפנקס המהנדסים והאדריכלים

      מה מאשרים בטופס זה?

      הגעת הטכני והמהנדס לעסק או למבנה (אזור המערכת) נבדקת המערכת לתקינותהלפי סוג המערכת מערכת מפוחים , מערכת לדיחוס חדרי מדרגות , מערכת לשחרור חום ועשן טבעי עם חלונות /מנועים /רפפות קבועות , מערכת לניהול עשן.

      מה הסיבה לאישור מהנדס שלא תכנן את המערכת?

      הסיבה למתן אישור מהנדס שלא תכנן את המערכת הינה מתן אישור אמין וביצוע בדיקה מקיפה של המערכות השונות.

      כל כמה זמן צריך נדרש לתת אישור הכולל את טופס 10?

      כל תקופת תחילת שרות לאחר שנה מהבדיקה האחרונה

      האם המהנדס המאשר צריך להיות רשום בפנקס המהנדסים?

      כן כל מהנדס הרשום בפנקס מקבל מספר כך ניתן לדעת מה סוג הכשרתו

      מהי מערכת ה "שלהבת" הדורשת את אישור טופס 10?

      מערכת שלהבת הינה מערכת שכב"א בחלקת רישוי עסקים עובדת איתה ולפי מערכת זו ניתנות הדרישות והאישורים למערכת השונות שכשורות לבטיחות האש.