תקן 1001 מהו?

1001 תקןמכון התקנים הישראלי שהוקם בשנת 1945 הוא תאגיד סטטוטורי המונע מכוח חוק התקנים הישראלי ופועל במספר מישורים במטרה לקבוע סטנדרטים של איכות ובטיחות למוצרים ושירותים שונים. המכון פועל באמצעות כלי בקרה ופיקוח בניהם בדיקות איכות, סקרים ומחקרים, ומגדיר באופן מפורש דרישות תקינה למוצרים ושירותים תחת הקפדה על פרמטרים של איכות, שירות, בטיחות ובשנים האחרונות גם ראיה סביבתית ואקולוגית.

תקן 1001 הוא אחד התקנים החשובים שנולדו כשיתוף פעולה בין מכון התקנים הישראלי למשרד התעשייה והמסחר ובשילוב רשויות ותאגידים שונים בניהם שירותי הכיבוי וההצלה במדינת ישראל, אשר מטרתו הוא הגדרת דרישות הכיבוי למבנים בעלי שטח העולה על מאתיים מ”ר, טרם אכלוסם לצרכי מגורים, מסחר או צרכים אחרים.

תקן 1001 מורכב משבעה פרקים מפורטים המתייחסים לתהליך מניעה ומיגון אש בהיבטים שונים. התקן מפריד בין סוגי הדרישות למיגון אש ומערכות לשחרור עשן על פי סוג/ גובה / גודל המבנה, ולשונו מביאה בחשבון סיכונים אפשריים והצגת פתרונות. עמידה בתקן נדרשת לצורך קבלת אישור הג”א, בדרך לקבלת טופס 4 הנכס למבנה.

קבלנים ויזמים בתחום הבינוי מכירים היטב את התקן, על כל שבעת הסעיפים המחמירים אותם הוא מפרט, ומחפשים מענה בשוק החופשי למערכות מיגון אש, שחרור עשן, סילוק אדים, שחרור רעלים, מיזוג אוויר, חימום ואוורור ושאר מערכות הנוגעות לחלופת אוויר הן במצב שגרה והן בקרות אירוע אש.

התאמה של הבניה והתקנת מערכות תומכות על פי תקן 1001 אינם עניין בירוקרטי גרידא, כי אם מערך של כלים אשר נועדו להציל חיי אדם לפני הכל, כמו גם להגן על מבנים ורכוש, כנגד אירועי אש אפשריים. עמידה בתקן מגינה הן על האדריכל המתכנן והן על הקבלן המהווה את הזרוע הביצועית מפני תביעות בגין רשלנות, כמו גם הגנה מוסרית והידיעה כי עשו שימוש בדרכים הטובות, המקצועיות והאיכותיות ביותר שפיתח האדם למיגון אש על מבנים ובני האדם השוהים בהם.

קבלת אישור העמידה בתקן כרוכה ביישום כל הדרישות, החל משלב התכנון וכלה בקבלת אישורים מן הרשויות הרלוונטיות בתחום הבינוי והתקנת המערכות האלקטרומכניות. סנכרון בין קבלני המשנה בתחומי מיזוג האוויר, חשמל, אינסטלציה, גנרטורים, אשפה ופינוי פסולת וקבלן הבינוי המוביל את הפרויקט הנו הכרחי ליצירת מערך תומך למבנה המאפשר את כל ההלו, בבטיחות מלאה ותוך יצירת נקודות מפלט ומעבר ושחרור עשן ולחילוץ בני אדם במקרה של פריצת אירוע אש.

הגורם המלווה את תהליך הבינוי ומגדיר את הצרכים ויישומם בדרך לקבלת תקן 1001 הוא יועץ הבטיחות, גורם אנושי מקצועי המכיר היטב את התקן על סעיפיו השונים לרבות אופן יישום הדרישות תוך כדי מיזוגם לכלל מבנה אחיד העומד בסטנדרטים ובדרישות על פי צורך, ומוודא כי המבנה ערוך ומוכן לביקורת המחמירה מטעם מכון התקנים הישראלי, המהווה את החותמת והאישור הסופי.

 

תקנים נוספים שיכולים לעניין אותך